Včelí jed

Čo je včelí jed?
Včelí jed je tekutina, ktorú včela produkuje vo svojom tele. Používa sa v medicíne na liečbu rôznych druhov chorôb spôsobom apiterapie už mnoho rokov. Základnou funkciou včelieho jedu je ochrana samotnej včely a tiež celého včelstva. Včelí jed produkujú mladé včely do 18. dňa života. Včelí jed je po jeho vyprodukovaní umiestnený do špeciálneho mechúra až do konca života alebo do napadnutia nejakého predátora, kedy včela vypustí jed z mechúra v množstve 0,3-0,5 mg.

 Včelí jed je hustá tekutina so špecifickou vôňou a horkastou chuťou. Je známe, že včelí jed je o 30% aktívnejší ako hadí jed. Množstvo hadieho jedu dodávaného hadím uhryznutím je však oveľa vyššie (napríklad jedno uhryznutie zmije sa rovná 350 bodnutiam včiel).

Zložky včelieho jedu:
Včelí jed je komplexná zmes bielkovín, ktoré spôsobujú lokálny zápal na mieste včelieho bodnutia a pôsobia aj ako antikoagulanciá. Jedno včelie bodnutie dodá 0,1 mg jedu do ľudskej kože. Môže byť deaktivovaný alkoholom. Asi 1 % ľudskej populácie je alergických na apitoxín.

MELITTIN tvorí asi 52 % všetkých peptidov v jede. Melittin je silný protizápalový prostriedok a spôsobuje sekréciu kortizolu. Je jednou z hlavných zložiek na určenie kvality včelieho jedu
Ostatné látky prítomné v menšom množstve vo včeľom jede:​
Apamín, adolapín, fosfolipáza A2, hyaluronidáza, histamín dopamín, inhibítory proteázy.

Aký vplyv má včelí jed na človeka?
Zmesi týchto zložiek majú rôzne účinky na ľudské orgány. Vo väčšine prípadov sú včelie bodnutia len nepríjemné, ale niekedy spôsobujú silnú bolesť alebo dokonca anafylaktický šok (liečený adrenalínovou injekciou). Vo všeobecnosti sa 300-400 bodnutí považuje za smrteľnú dávku pre človeka. Výskum ukazuje, že včelári získavajú imunitu voči včeliemu jedu v priebehu rokov a nové poznatky naznačujú, že v každom organizme existuje spúšťač alergénov. To nám hovorí, že aj včelár, ktorý doteraz dostal viac ako sto alebo tisíc žihadiel bez väčšej fyzickej reakcie, sa môže stať alergickým.

Použitie:

TRADIČNÁ MEDICÍNA
V tradičnej medicíne sa používa ako antireumatikum. Novšie štúdie o použití včelieho jedu pri liečbe ukazujú, že včelí jed má vplyv na zníženie bolesti, zníženie krvného tlaku, zníženie cholesterolu v krvi a zvýšenie pracovnej kapacity.​

ZÁKLADNÁ MEDICÍNA
Tiež chráni telo pred infekčnými chorobami. Používa sa ako liek na liečbu zápalov kĺbov, rôznych neuralgií a akútnych zápalov ciev. Ošetrenie včelieho bodnutia je špecificky opísané. Včelí jed a použitie včelieho bodnutia je akceptovanou súčasťou základnej medicíny. Tiež mnohé peptidy z malého včelieho jedu (napríklad peptid MCD a apamín), vďaka ich pripojeniu k špecifickým bunkovým receptorom alebo proteínovým kanálom bunkovej membrány, našli veľmi dôležité aplikácie vo fyziologických štúdiách funkcií bunkových membrán.​

FARMACEUTICKÝ PRIEMYSEL
Kvôli zvýšenému využívaniu včelieho jedu vo farmaceutickom priemysle (asi 75 izolovaných zložiek) sa dnes získava elektrickou stimuláciou včiel.